Raisionjokea seuraten merelle

Vapaa ja vastuuton opiskelijaelämäni on vaihtunut työläisen elämäksi. Työ on alkanut ihan mukavasti ja olen kohtuullisen hyvin sopeutunut uuteen elämän vaiheeseen. Ainoa ongelma on, että joutuu olemaan liikaa sisätiloissa. Työkaverini ovat kyllä kovasti suunnitelleet minulle ulkotyöhuonetta työpaikkani vieressä olevaan metsään. Tuntuu siltä, että työssä kaikki on pysynyt ennallaan, mutta minä olen vuoden aikana kokenut niin paljon ja kasvanut ihmisenä, että katson kaikkea eri silmin ja olen löytänyt sellaista, jota voin käyttää hyväkseni läpi elämän. Kaikesta tästä olen kiitollinen ja onnellinen. 

Enää ei ole samalla tavalla aikaa tehdä pidempiä retkiä, mutta nyt on erinomainen mahdollisuus tehdä lähiretkeilyä työpäivän jälkeen ja viikonloppuisin. Aloitin keväällä kotikaupunkini Raision luontopaikkojen kiertämisen ja samalla olen kirjoittanut niistä blogeja, jotta myös muut innostuisivat lähtemään luonnon helmaan. 

Raisionjoki on noin 20 kilometriä pitkä. Se lähtee Vahdolta ja virtaa Ruskon ja Raision läpi Pansiossa Ruissalon edustalla mereen. Raisiolaisten käyttövesi tuli pitkän aikaa Raisionjoesta ja omasta kokemuksesta vesi ei silloin ollut Raisiossa paras vientituote. Tällä hetkellä vesi saadaan Virttaankankaalta. Raisionjoen ympäristössä löytyy paljon rautakautisia muinaisjäännöksiä. Silloin joki oli tärkeä kulkureitti ja se oli pitkälle sisämaahan työntyvä merenlahti.

Tällä kertaa päädyin seuraamaan Raisionjokea Raisiosta merelle, koska olin pyörällä liikkeellä ja Pansioon päin kartan mukaan näytti olevan lähes koko matkan pyöräteitä joen varrella. Pyörällä pääsi kohtuullisen hyvin koko matkan. Ainoastaan muutamalla sillalla ja kapeilla poluilla joutui vähän taluttamaan. 

Alkupaikka oli Turun kehätien varrella Mahittulan läheltä. Toiseen suuntaan olisi päässyt kävellen Haunisten tekoaltaille tai Kullaanvuorelle.

Jertan sillan lähellä sijaitsee Raision Pinskujen kanoottien vuokrauspiste. Siitä saa heinäkuussa vuokrattua todella edulliseen hintaan (5 euroa) kanootin.
Jertan sillan lähellä sijaitsee Raision Pinskujen kanoottien vuokrauspiste. Siitä saa heinäkuussa vuokrattua kanootin todella edulliseen hintaan.
  Huhkon kartanolta lähtee vaskipolku (2 km), joka esittelee Raision rautakaudelle ajoittuvia muinaisjäännöksiä.
Lähes koko matkan sai ajaa hiekkapyörätietä. Joen varrella oli paljon maataloutta.

Geokätköjen perässä uskaltauduin joen varren pusikoihin, joista löytyi ikävä kyllä paljon roskaa ja vessapaperia, mutta myös upeita luontokohteita. Näin tuomenkehrääjäkoin muumioiman tuomen, rantakukkia täynnä olevan niityn ja suuren koivun kurottautuneena jokea kohden. Geokätköt ovat johdattaneet minut todella omituisiin paikkoihin ja erityisesti rakastan siltoja. Nyt sain pyöräillä monen sillan alta. Raisionjoen kasvillisuus on maatalouden ravinteiden vuoksi rehevää. Joissakin kohdissa joki on kasvanut lähes umpeen. 
Purkkien perässä voi joutua mitä kummallisimpiin paikkoihin.

Tuomenkehrääjäkoin toukat tekevät vaalean harson puun ympärille.
Sarjassa rumaa ja kaunista ja jännittävää.
Raision puolella on muutama pieni, idyllinen puusilta

Rantakukka oli vallannut suuren osan niitystä.

Näin sunnuntaina ihmisiä kulki paljon kävellen ja pyöräillen. Raisionjoki on tärkeä virkistysalue. Kalastajat ovat rakentaneet omia paikkoja joen varteen lähempänä merta. Vesi on sameaa eli juuri sellaista, missä kuha viihtyy, sanovat kalastajat. 

Merelle päästyäni alkaa olla jo vähän nälkä, joten kauniin kesäpäivän kunniaksi suuntaan lähellä olevaan Ruissaloon pizzalle - onhan tässä jo liikuttukin.

Lähempänä merta Pansiossa oli paljon kalastajia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raision luontopolut, osa 1: Merellinen Raisio: Timalipolku, Temppelivuori, Uikkupolku

Raision luontopolut, osa 2: Pähkinäpolku ja Somersojan puronvarsilehto