Raision luontopolut, osa 2: Pähkinäpolku ja Somersojan puronvarsilehto


Pähkinäpolun opaskartan löytää Raision kaupungin sivustolta:
https://www.raisio.fi/sites/default/files/media/file/P%C3%A4hkin%C3%A4polku.pdf
Pähkinäpolku kiemurtelee Tikanmaa-Somersojan metsiköissä. Yllä olevasta opaskartasta näkyvät aloituspaikat: Metsäkallankatu Tikanmaalla tai Pähkinämäen maja Somersojalla.

Tämä metsä on minulle kohtalon metsä, sillä sinne olen eksynyt monen montaa kertaa, vaikka olen siellä käynytkin kymmeniä kertoja. Iltarasteilla siellä suunnistaessani havahdun taas  kerran, ettei kaikki rastit löytyneetkään vaan löydän metsän keskeltä taas jotain muuta  ja uutta. Koiran kanssa kävelyllä huomaan oikaisevani mäen nyppylän ohi ja yllättäen en tiedä, missä olen. Minulla on ollut pari vuotta puhelimessa Maastokartat-sovellus, joka on lopulta opastanut itseni takaisin oikeille poluille. Aikaisemmin saatoin etsiä pitkäänkin labyrintista ulospääsyä.

Tämä metsä tuo myös muistoja lapsuudesta mieleen, kun hiihdimme isäni kanssa Pähkinämäen majalle. Pähkinämäen majalla sain lämmintä mehua ja Suffeli-patukan. Jos lunta on riittävästi, tehdään kymmenisen kilometrin pituinen latu Kerttulan urheilukeskuksesta Pähkinämäelle. Kesälläkin tämän reitin kulkeminen on mahdollista ja ajattelin sen jokin päivä kävellä.
Pähkinäpolku on hyvin merkitty punaisilla täplillä.

Pähkinäpolku kiemurtelee kallioiden päällä.


Tällä kertaa päätin olla vastuullinen blogin pitäjä ja seurasin tunnollisesti Pähkinäpolun punaisia täpliä ja luontopolun vihreitä täpliä. Ja niin tapahtui kummallinen muutos aikaisempaan: pysyin koko ajan polulla, enkä eksynyt. Polku oli todella hyvin merkitty. Pähkinäpolku on noin kolmen kilometrin pituinen. Pähkinämäen majalta menee myös noin kilometrin pituinen luontopolku, jonka myös suosittelen vaellettavaksi, sillä siinä varrella on vanhempaa kuusimetsikköä ja upea näköalapaikka.

Pähkinäpolku kulkee suurimmaksi osin kuivassa kangasmetsässä suurien kallioiden päällä. Polun varrella on myös muutamia lehtolaikkuja, joissa kasvaa polun  nimen mukaisesti pähkinäpensaita ja muuta lehtometsän kasvillisuutta. Matkan varrella on myös muutama pieni suoalue. Itselläni on lähes aina metsässä mennessäni vihreät kumisaappaat jalassani ja osassa kohdassa saappaat tulivat tarpeeseen polun mutaisuuden ja märkyyden vuoksi. Polun pystyy varmasti myös kulkemaan lenkkareilla, kun harrastaa samalla pituushyppyä.
Luontopolku on menee välillä kuusikossa ja on merkitty vihreillä täplillä.

Näköalapaikka luontopolun varrelta
Valkovuokot ovat kevään merkki.

Olen luonto- ja eräopasopintojen aikana hurahtanut luontokuvaukseen. Kuvaan kaikki kuvat omalla kännykälläni ja olen ainakin vielä ollut kohtuullisen tyytyväinen lopputulokseen. Kuvaaminen on myös avannut silmiäni luonnon pienille yksityiskohdille ja opettanut pysähtymään kauneuden äärelle. Luulen, että minun kanssa voi olla rasittavakin  kulkea, kun huudahtelen jatkuvasti: oi kuinka kaunis, wau, upea, ihanaa, aah... Ainakin lapseni ovat sitä mieltä: joko voisit lopettaa tuon hokemisen. Nimesimme muuten Mynämäen suoretkellä ystäväni kanssa meidät suohulluiksi hokijoiksi. Koirani ei niin kauheasti välitä tästä pysähtelystä, kun sillä on kumminkin koko ajan suurenmoinen kiire hajujen perässä.

Pähkinämäen maja on Raision rinkan omistuksessa ja siellä on kaikkien käytettävissä laavu- ja nuotiopaikka. Hiihtokaudella maja on auki määrättyinä aikoina. Pähkinämäen majan vieressä on upea kuusimetsikkö, jossa on vanhoja puita kymmenine kääpineen ja kiemurteleva kallio - kannattaa käydä kurkistamassa. Majalla on ainoa  virallinen nuotiopaikka ja polun varrella kallioilla oli ikävä huomata ihmisten omia nuotiopaikkoja. Jokamiehen oikeuden ovat joillakin päässeet kovasti unohtumaan.
Pähkinämäen majalla on laavu- ja tulipaikka.

Pähkinämäen majan vieressä on vanha kuusimetsikkö.
Pähkinämäen majan vieressä oleva kiemurteleva kallio.

Kuinka monta eri vihreän väriä löydät kuvasta?
Käävät asuvat kerrotaloissa.
Pähkinämäeltä pääsee myös polkuja pitkin Kerttulaan. Somersojan puronvarsilehto löytyy, kun seuraa kuvassa kahta suoraa osoittavaa kylttiä Kerttulan suuntaan.

Somersojan puronvarsilehto sijaitsee noin kilometrin päässä Pähkinämäen majalta. Sinne pääsee lähtemällä seuraamaan pellon yli Kerttulaan menevää kävelypolkua. Puronvarsilehto on aivan Somersojan kentän vieressä. Itselläni paikka oli uusi ja olin yllättynyt, miten kaunis puro voi ollakaan. Taas tuli nämä hokijan elkeet :).  Tällaiset metsäpurot ovat käymässä yhä harvinaisemmaksi. Puro putoaa 150 metrin matkalla noin kahdeksan metriä. Kasvillisuus puron ympärillä on rehevää lehtokasvillisuutta: tammi, lehtokuusama, metsäruusu, kevätesikko ja tietysti perinteiset lehtokasvit, valko- ja sinivuokko, kevätlinnunherne ja metsäkurjenpolvi.
Puron solinaa voisi kuunnella vaikka kuinka pitkään ja se rauhoittaa mieltä. Maailma on tässä. Taas löysin aivan kodin läheltä uuden, luoksensa kutsuvan ja mieltä rauhoittavan paikka. Ja hokija päättää: Wau, miten Suomen luonto voikaan olla näin kaunis aah. Ihanaa.
Somersojan puronvarsilehto
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raision luontopolut, osa 1: Merellinen Raisio: Timalipolku, Temppelivuori, Uikkupolku

Raisionjokea seuraten merelle