Eläimiä, ensiapua ja retkiä







Tämä kuva kertoo tulevasta blogista. Viiden päivän aikana tapahtui vaikka mitä ja blogi on sen vuoksi koottu pienistä sirpaleista. Pirunvuorella päädyin puunrungon sisään.



Edellisestä Karkun kurssista olikin jo pitkä aika. Oli mukava päästä rentoutumaan opintoihin. Minulla oli ollut töissä aika vauhdikas kuukausi ja  nyt tuntui sopivalta hetkeltä antaa itselleen muutama päivä aikaa. Kotona ja töissä on monta asiaa, mitä pitää ehtiä tehdä päivän aikana. Opiskeluissa saan keskittyä vain opintoihin ja ruokakin kannetaan eteen joka päivä täsmällisesti. Sen vuoksi joka ilta jäi mukavasti aikaa retkeilyyn lähiympäristössä. Karkun ympäristössä on monta mielenkiintoista luontokohdetta ja tällä kertaa ehdimme Ritajärven luonnonsuojelualueelle ja Pirunvuorelle.


Nisäkkäät, matelijat ja hyönteiset -kurssi


Luonto- ja eräopasopintojen tutkintovaatimuksiin kuuluu eri lajien tunnistamisia. Tällä kertaa vuorossa oli nisäkkäät, matelijat ja hyönteiset. Olen luokanopettajaopintojeni aikana suorittanut biologian perusopinnot, joihin kuului lajin tunnistamisia, joten tämä kurssi oli itselleni kohtuullisen helppo. Toki monet tiedot ovat päässeet unohtumaan 20 vuoden aikana. 

Lumitalvi on parasta aikaa nisäkkäiden liikkeiden tunnistamiselle jalanjälkien perusteella. Näätäeläimillä näkyy viisi varvasta ja monet niistä etenevät parihyppelyllä. Koiran jalanjäljet sekoittaa moneen koiran sukulaisen jälkeen, kuten kettuun, supikoiraan tai suteen. Hirvellä, valkohäntäpeuralla ja metsäkauriilla on samanlaiset jäljet, koko on vain eri.

Opettajamme oli laittanut koulun ympäristöön pyydyksiä, johon eläimiä pyydystetään elävinä. Yhdessä pyydyksessä oli peltomyyrä, joka viihtyi pyydyksessä ruokien keskellä niin hyvin, ettei halunnut enää lähteä sieltä takaisin luontoon. Tästä aiheesta oli riittänyt asiaa paljon pitemmäksi aikaa ja opettaja oli niin innostava ja asiantunteva, että sain taas lisää kimmoketta luonto-opiskeluun.
Kurssin jälkeen löysimme heti elämää opiston pihalta. Siinä möngertää sukeltaja.


Geokätköilemässä

Koska ruokaa kannetaan jatkuvasti eteen ja kuntoakin pitäisi kohottaa, olen sisäisesti päättänyt, että joka ilta teen jotain liikunnallista. Illan retken ja koko päivän kruunasivat jokailtainen sauna ja avanto. Opisto on antanut meille luontohemmoille oman saunan käyttöön, jota saamme itse lämmitellä. 

Yhtenä iltana olin geokätköilemässä opiston ympäristössä ja löysin sadunomaisia paikkoja ja uuden reitin rautatieasemalle. Geokätköt ovat monesti johdattaneet minut sellaisille paikoille, joihin en muuten menisi. Olen löytänyt itseni siltojen alta, putkien sisältä ja syrjäkaduilta.

Täällä voi myös sadut herätä yöllä eloon.
Karkku on pieni kylä, jossa on kaikki palvelut saatavilla: juna-asema, pankki, koulu, päiväkoti jne. Tässä on Karkun uimaranta.

Packkraft

Toisena iltana olin kokeilemassa Kokemäenjoella packkrafteilla melomista. Packraft eli reppulautta on noin neljä kiloa painava vene, joka täytetään täyttöpussin avulla. Veneen täyttämiseen menee noin viisi minuuttia. Vene kulki yllättävän mukavasti ja oli myös erittäin vakaa. Vesistöjen lähellä vaeltaessa voisi osan matkasta kävellä ja mennä osan vesitse packraftilla. Ainoa ongelma on packkraftin hinta, sillä laadukas vene maksaa noin 1000 euroa.
Packkraftin kanssa melomassa Kokemäenjoella


Ritajärven luonnonsuojelualueella

Ritajärven luonnonsuojelualue sijaitsee Sastamalassa. Se perustettiin 2015 ja kaikki reitit ovatkin vielä täydellisessä kunnossa ja ne on myös merkitty niin tarkasti, ettei niissä pääse eksymään. Nuotiopaikkoja löytyy näinkin pieneltä alueelta kahdeksan ja vessoja kolme. Luonnonsuojelualueella kiertää kolme eri reittiä järvien ympäri. Niiden yhteispituus on noin kahdeksan kilometriä. Alueella on erämaista luontoa ja jääkauden jäljet näkyvät voimakkaasti siirtolohkareiden määrässä. Tänne tahdon tulla uudestaan ajan kanssa, sillä  nyt pimeän tulo ratkaisi matkamme pituuden.



Pirunvuorella 

Pirunvuori ja Pirunlinna ovat lapsuuteni maisemia. Pelkäsin paikkaa, sillä olihan mahdollista, että itse piru siellä asusti. Niin on tapahtunut aikaisemmin myös historiassa. Ennen kristinuskon tuloa pirunvuori oli pyhä paikka, jossa pidettiin yhteyttä luontoon ja jumaliin. Kristillinen kirkko halveksui tällaisia muinaiskansan pyhiä paikkoja ja perimätiedon mukaan on 1300-luvulla Pirunvuorelta ajettu pirua pois kirkonkelloja soittamalla.

Maisemat Pirunvuoren päältä olivat upeat ja mieleeni tuli Kolin maisema, missä myös siintää metsän jälkeen järvimaisema.



EA2-kurssi


EA2-kurssilla harjoittelimme maastossa erilaisia onnettomuustilanteita. Yksi oli kaatunut ahkion kanssa ja loukannut jalkansa, toinen sai sydänkohtauksen rasituksen vuoksi ja yksi oli pudonnut jyrkältä kalliolta ja loukannut selkänsä. Yhden ryhmän piti aina yrittää suoriutua onnettomuudesta mahdollisimman hyvin muiden tarkkaillessa samalla tilannetta. Erityisen paljon oppi tapahtuman jälkeisistä keskusteluista.

Ensiapukurssi antoi myös paljon pohdittavaa turvallisuudesta vaelluksella. Kaiken perusta on ennakointi ja oma varautuminen. Ulkopuolista apua saattaa joutua odottamaan pitkäänkin.

Vaeltaja oli loukannut jalkansa hiihtäessään. Miten toimisit?

Yritimme kokeilla, miten jään päälle pääsee avantoon pudotessa. Tällä kertaa se ei onnistunut, sillä jää oli liian haurasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raision luontopolut, osa 1: Merellinen Raisio: Timalipolku, Temppelivuori, Uikkupolku

Raision luontopolut, osa 2: Pähkinäpolku ja Somersojan puronvarsilehto

Kevon kanjonin reitti ja vähän muutakin